Aktuellt

Aktuellt

Ett tusenårigt hantverk

Uställningen om kvarnstenshantverket i Malung på vandring

 

Utställningen består av 14 st rollups med fakta och berättelser om kvarnstenshantverket i Malung genom tiderna. Rollupsen tar upp olika teman som kvarnar, kvarnstenar, sädesslag, handel, handelsvägar, kvarnstensbrott i Malung, kvarnstensbrott i Norden, kvarnbergshuggare från Malung etc.

 

Utställningen har även en film om kvarnstenshantverket från Malung som visas på monitor. Till utställningen hör även en träfigur som träsnidare Prins Rolf Larsson och Harry Jonsson snidat och som visar kvarnstenshantverkets olika skeenden i tillverkningen.

 

Nu letar vi nya lokaler för att sprida kvarnstenshantverket. Har du en lokal där utställningen kan visas i 14-30 dagar? Hör av dig till oss.

 

Läs mer om utställningen här >>>

Examination guidekurs

Examination i guideteknik och att berätta och gestalta. Den 26 maj var det dags för deltagarna som gått kursen i guideteknik att guida varandra i kvarnstensbrottet i Östra Utsjö. Allt från geologi, bröd, sädesslag, trollmor till vardagslivet för en kvarnbergshuggare fick vi ta del av. Mycket givande och inspirerande! Kursen var ett samarbete mellan Quarnstensgrufvans vänner och Malungs folkhögskola våren 2018.

Gör ett besök

Har du inte besökt kvarnstensbrottet Östra Utsjö i Malung? Vill du ha en guidad vandring i brottet? Hör av dig till oss så visar vi dig Malungs allra första industri. Kvarnstenarna såldes ut i landet. I dag hittar arkeologerna kvarnstenar vid utgrävningar och geologer har indetifierat ett flertal till Malung och Östra Utsjö kvarnstensbrott.