Aktuellt

Aktuellt

Ett tusenårigt hantverk

Pengar till utställning!

 

Quarnstensgrufvans vänner sökte och fick 100 000 kr från Riksantikvarieämbetet för en mobil utställning om kvarnstens-hantverket i malungsbygden. Det ska bli fantastiskt roligt att ta fram en utställning om Malungs äldsta industri. Ända sedan vendeltid har kvarnstenar huggits ur berget i Östra Utsjö. Hur levde människorna i Malung på den tiden? Var det människor som enbart arbetade här en kort period och sedan drog vidare, eller var det bofasta människor som högg i berget?

 

I Malung har det aldrig gjorts någon arkeologisk utgrävning, så några vikingagravar eller husgrunder som är över tusen år gamla har aldrig hittats. Men människor har ju bevisligen funnits här och huggit i berget och handlat med andra människor med bland annat kvarnstenar.

 

Vilka sädesslag malde de? Var det enbart råg och korn eller maldes även vete och havre? Stekte de gröten som blev över? Eller gjorde de köttstuvningar med härliga såser? Och hur var det att arbeta i ett kvarnstensbrott på medeltiden?

 

Det finns hur mycket som helst att visa i en utställning om kvarnstenshantverket. Det ska bli så spännande! Vi siktar på premiärvisning vecka 29 i Malung.

Det senaste nyhetsbrevet från föreningen finns nu att läsa på nätet!

 

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet

 

Vill du läsa äldre nummer av nyhetsbrevet? Gå in här och ta del av vårt arkiv.

Kvarnstensbrottet i Östra Utsjö i Malung

Gör ett besök

Har du inte besökt kvarnstensbrottet Östra Utsjö i Malung? Vill du ha en guidad vandring i brottet? Hör av dig till oss så visar vi dig Malungs allra första industri. Kvarnstenarna såldes ut i landet. I dag hittar arkeologerna kvarnstenar vid utgrävningar och geologer har indetifierat ett flertal till Malung och Östra Utsjö kvarnstensbrott.

QUARNSTENSGRUFVANS VÄNNER

 

Ta del av din lokalhistoria! Bli nyfiken på varför din bygd ser ut som den gör idag. Vilka historiska händelser ligger bakom till hur det ser ut idag? Vi vill sprida och berätta för dig om kvarnstenshantverket i Malung och hur det en gång i tiden formade en bygd.

 

VÅRT NYHETSBREV

 

Vill du få vårt nyhetsbrev i brevlådan? Nyhetsbrevet kommer ut cirka 3-4 gånger per år och innehåller historia om Malung i allmänhet och kvarnstenshantverket i synnerhet. Du kanske till och med vill bidra med text till nyhetsbrevet?

Maila bente.danielson@gmail.com för mer information.

 

Läs mer om vårt nyhetsbrev här >>>

KONTAKT

 

För att kontakta någon i föreningen kan du se våra kontaktuppgifter här >>>

Copyright © Quarnstensgrufvans vänner