Aktuellt

Aktuellt

Ett tusenårigt hantverk

Gastronomisk vandring i Östra Utsjö kvarnstensbrott under Dansbandsveckan 2017!

 

Få en smakupplevelse med historiska vingslag i underbar miljö. Smaka på lokalproducerad mat samtidigt som du får uppleva och få kunskap om kvarnstenshantverket i bygden som är över tusen år gammalt. Ända sedan 700-talet har kvarnstenar huggits ur berget och sålts vidare i landet.

 

Boka på www.exploresalen.se

 

Redan vid vikingatid fanns här stenhuggare som arbetade i brottet och högg ut kvarnstenar ur berget som de sedan sålde vidare ut i landet. Kvarnstenen var hushållets viktigaste ägodel. En familj som var skuldsatt och helt utblottad kunde bli av med hela sitt bohag utom kvarnstenen. Den fick de ha kvar som en garanti för att de inte skulle svälta. Att mala korn till mjöl för bak och gröt var en livsnödvändighet förr, något som människan idag inte tänker på när vi köper mjölpåsen i butiken.

 

 

Kvarnstensbrottet i Östra Utsjö i Malung

Kvarnstensbrottet Östra Utsjö har en rik flora. Även rik på svampar av alla de slag.

Kvarnstenar som inte blivit färdiga på rund av sprickor som upkommit under arbetet. De lämnades kvar i brottet.

I den äldre delen av kvarnstensbrottet återfinns urskog och trolsk stämming infinner sig.

Längs stigen finns skrotstens-högar som människan lagt i räta linjer. Kanske för ett syfte?

Gör ett besök

Har du inte besökt kvarnstensbrottet Östra Utsjö i Malung? Vill du ha en guidad vandring i brottet? Hör av dig till oss så visar vi dig Malungs allra första industri. Kvarnstenarna såldes ut i landet. I dag hittar arkeologerna kvarnstenar vid utgrävningar och geologer har indetifierat ett flertal till Malung och Östra Utsjö kvarnstensbrott.

QUARNSTENSGRUFVANS VÄNNER

 

Ta del av din lokalhistoria! Bli nyfiken på varför din bygd ser ut som den gör idag. Vilka historiska händelser ligger bakom till hur det ser ut idag? Vi vill sprida och berätta för dig om kvarnstenshantverket i Malung och hur det en gång i tiden formade en bygd.

 

VÅRT NYHETSBREV

 

Vill du få vårt nyhetsbrev i brevlådan? Nyhetsbrevet kommer ut cirka 3-4 gånger per år och innehåller historia om Malung i allmänhet och kvarnstenshantverket i synnerhet. Du kanske till och med vill bidra med text till nyhetsbrevet?

Maila bente@delta.se för mer information.

 

Läs mer om vårt nyhetsbrev här >>>

KONTAKT

 

För att kontakta någon i föreningen kan du se våra kontaktuppgifter här >>>

Copyright © Quarnstensgrufvans vänner