Jakten

Jakten på de försvunna stenarna

Jakten på kvarnstenar


”Jakten på de försvunna stenarna”, ett projekt där Jörgen Danielson och Bente Mellquist Danielson tillsammans med föreningen Talô Mâlungsmål och Leader Dalälvarna, arbetade fram en film och en bok om det tusenåriga hantverk som förekommit i kvarnstensbrottet i Östra Utsjö Malung.


Bok med film blev klar till julen 2011. Boken och filmen har tagit tre år att slutföra då projektet hela tiden har växt i och med att nya rön har uppkommit med resans gång. Det har varit en omtumlande resa att jaga kvarnstenar från Malung. Kvarnstenar som återfunnits i arkeologiska kulturlager runt om i Sverige, främst kring Mälardalen. Hanverket att hugga ut kvarnsten ur sten och berg har uppenbarligen varit en stor handelsvara från Malung och Östra Utsjö kvarnstensbrott, en handelsvara och ett bakomliggande hantverk som ända sedan vikingatiden (700-talet) varit aktuellt i området.


Denna bok och film ligger till grund för utbildningsmaterial/film för guider, guideutbildning, museét/aktivitetscentrets verksamhet och undervisningen om lokalhistoria i skolorna. Det torde också kunna få betydelse i utvecklingen av turistpaket och events.


Boken "Jakten på de försvunna stenarna" finns att köpa på Malungs bokhandel, Bokus och Bokia.


Kvarnsten från Malung

Kvarnsten från Malung har sålts ut till övriga Sverige ända från vikingatiden. Särskilt runt Mälardalen har handel med kvarnsten från Malung förekommit. Här har arkeologer funnit kvarnsten från malugn som daterats i ett kulturlager från 700-800-talet. Om detta kan du läsa i "Jakten bo de försvunna stenarna" och se på filmen som följer med boken.


Bilden visar en handkvarn i en träställning från hembygdsgården i Malung. Kvarnstenen är sannolikt huggen i kvarnstensbrottet i Östra Utsjö.

Jôga Ola - Malungs sista kvarnbergsgubbe

Jôga Ola hette egentligen Lias Olof Jonsson och var född 1835. Han dog 1921 i en ålder av 86 år. Det går många historier om Jôga Ola. Bland annat hade han en egen behandling för sin dåliga syn på ålderns höst. Genom att gnugga stenmjöl i ögat menade han att synen skulle bli bättre. Det hade dessvärre ingen verkan, Istället blev han starropererad i Falun och fick synen något igen. Jôga Ola från Gärdås i Malung var alltså den sista kända kvarnberggubben i bygden. Han högg sina kvarnstenar i Gärdås kvarnstensbrott, för även där fanns en brott och även i Byråsen, Yttermalung och Malungsfors. Boken och filmen "Jakten på de försvunna stenarna" visar på ett hantverk som funnits i mer än tusen år i bygden.