Urval av bilder

Urval av bilder


En tidsresa


Det finns många sätt att upptäcka kvarnstensbrottet i Östra Utsjö i Malung.  Ni kan få en guidad tur av Quarnstensgrufvans vänner eller strosa fritt i brottet och ta del av och insupa den historiska miljön med skrotsten och gammal skog. Kvarnstensbrottet är perfekt att besöka  med fikakorg och vänner för att ta en kopp kaffe eller grilla en korv. Grillmöjligheter finns och även bänk och bord.

Kontakta oss gärn


Kontakta oss gärna, så skräddarsyr vi en tur efter era önskemål. Våra duktiga guider tar er med till spännande och intressanta platser. Ni kan boka guidade turer hos oss vår, sommar och höst. Här nedan visar vi ett urval av bilder vid aktiviteter vi haft i föreningen. Se och bli inspirerad och nyfiken på Malungs första och äldsta industri.

Stenig stig

    

Stigen i kvarnstensbrottet är bitvis smal och stenig. Här krävs riktiga skodon som stövlar eller träningsskor. Likaså kan en stav eller gåkäpp vara till hjälp i de svåraste partierna då inga räcken finns att få hjälp av. Kvarnstensbrottet i Östra Utsjö är ett kulturreservat. Om kulturreservat kan  man läsa detta på Wikipedia:


 "Kulturreservat är ett svenskt bevarandeinstitut som infördes 1999 med Miljöbalken, i analogi med det äldre naturreservat. Avsikten med införande av kulturreservat var att möjliggöra vård och bevarande av värdefulla kulturpräglade landskap. I ett kulturreservat kan hela områdets natur- och kulturmiljövärden skyddas och vårdas, inklusive byggnader, anläggningar, fornlämningar och mark. Även sådana värden som består av verksamheter, kunskaper och traditioner kan hanteras inom ramen för förvaltningen av ett kulturreservat."

Guidad vandring en vacker dag i augusti 2013. Här ses Sollerös pensionärs-förening. Guide är Bente Mellquist Danielson, ordförande i föreningen Quarnstensgrufvans vänner.

En hel kvarnsten lämnas för länge sedan i kvarnstensbrottet. Kanske den inte var av god kvalité. eller så sprack den och kunde inte användas som kvarnsten.

Tre kvarnstenar från Malung med sin typiska ring runt mittenhålet "ögat". Dessa små handkvarnar går än i dag att mala med och finns vid kvarnstensbrottet i Östra Utsjö i Malung.

QUARNSTENSGRUFVANS VÄNNER


Ta del av din lokalhistoria! Bli nyfiken på varför din bygd ser ut som den gör idag. Vilka historiska händelser ligger bakom till hur det ser ut idag? Vi vill sprida och berätta för dig om kvarnstenshantverket i Malung och hur det en gång i tiden formade en bygd.


VÅRT NYHETSBREV


Vill du få vårt nyhetsbrev i brevlådan? Nyhetsbrevet kommer ut cirka 3-4 gånger per år och innehåller historia om Malung i allmänhet och kvarnstenshantverket i synnerhet. Du kanske till och med vill bidra med text till nyhetsbrevet?

Maila bente.danielson@gmail.com för mer information.


Läs mer om vårt nyhetsbrev här >>>

KONTAKT


För att kontakta någon i föreningen kan du se våra kontaktuppgifter här >>>

Copyright © Quarnstensgrufvans vänner