Evenemang och aktuellt

Bilden visar Lisskvarn i Öje en sensommardag.  

Evenemang och aktuellt

Nyhetsbrevet - Nr 1, 2023!

Nr 1, 2023 av Quarnstensgrufvans vänners nyhetsbrev finns nu att läsa som PDF-fil här på sidan. Ta del av senaste nyheter om vår förening och om kvarnstenshistoria. Läs senaste PDF-filen här >>>


Gå gärna in i vårt arkiv och läs övriga nummer. 

Aktiviteter under 2023


Quarnstensgrufvans vänner kommer under 2023 har flera aktiviteter och evenemang. Vi börjar med årsmöte den 19 april kl. 18.30 i Kotthuset som är Malungs hembygdsförenings hembygdsmuseum. Dit är både nya och gamla medlemmar välkomna. Fika utlovas också.


Bara en vecka efter årsmötet anordnar föreningen en föreläsning av Patrik Olsson som kommer berätta om fornlämningar, fångstgropar och gamla finnbosättningar, den 26 april kl. 18.30 i stora konferensrummet på Sankt Olof Hotell och Krog i Malung. Patrik har ju i åratal vandrat runt Kviens strand och hittat fornlämningar och fyndigheter från sten- brons- och järnålder. Vi ser fram emot en spännande och intressant föreläsning om de tidiga människorna i och omkring Malung. Håll ögonen öppna för annonser på hemsidan och föreningens Facebook. Alla hälsas hjärtligt välkomna.


Den 13 maj kommer föreningen att ha en bokad guidad tur i kvarnstensbrottet i Östra Utsjö för Faluns guideförening. Det är ett samarbete mellan Quarnstensgrufvans vänner och Malungs hembygdsförening. Gruppen blir även guidade på gammelgården och får även ta del av Quarnstensgrufvans vänners utställning som i år huserar i Kotthuset på Malungs gammelgård. Utställningen visar kvarnstenshantverket och även hur arbetet i en kvarn var.


Guidade turer för allmänheten i kvarnstensbrottet blir det under Kulturdagen 20/7 då Quarnstensgrufvans vänner, återigen i samarbete med Malungs hembygdsförening och även Kvarnarna i Jägra/Idbäck ordnar evenemang vid kvarnstensbrottet i Östra Utsjö. Här kommer det att finnas aktiviteter för barn och grillmöjligheter. Datumet är den 20 juli och mer information kommer om tider och olika aktiviteter inom kort.


Dick Harrison kommer till Malung höst! Föreningen har varit i kontakt med historikern och kan nu meddela att Dick kommer för en föreläsning till hösten i oktober eller november. I skrivande stund håller föreningen på att planera hösten. Så håll ögonen öppna för mer information om Dick Harrison. Naturligtvis kommer föreningen denna gång se till att Dick får en härlig vandring i kvarnstensbrottet i Östra Utsjö. Sist Dick Harrison var här år 2013 i april och berättade om digerdöden, var vägen upp till brottet så mjuk och lerig att det inte gick att ta sig dit. Men nu ska det bli av!


Välkomna att ta del av ett kulturarv!

Vi var på tur i skogen

 

Den 15 augusti 2020 guidde våra ciceroner Lars och Anna-Britta Henriksson oss  västerut i de stora skogarna mellan Dalarna och Värmland. Här har människan i flera generationer brukat och nyttjat skogen för olika ändamål som tjärbränning, kolning och som virke. Längs vägen kommer du att möta platser som idag är öde och igenväxta men som en gång i tiden sjöd av liv och arbete. Människor bodde här och livnärde sig på olika sätt att använda skogens rikedomar på. Här finns gamla färdvägar som flitigt användes för att ta sig till grannlandet Norge och göra affärer, och här fanns sågverk och smedjor, hammare och kvarnar längs bäckar och åar. Idag är nästan allt borta, har man tur kan man se ruiner som miner om den aktivitet som för länge sedan fanns där. 


Det var många som slöt upp och vandrade i skogarna för att ta del av det slit och arbete som idag lämnat spår efter sig. Klicka på bilderna nedan för att se dem i större storlek.