Jakten

Jakten på de försvunna stenarna

Boken Jakten på de förvsunna stenarna


”Jakten på de försvunna stenarna”, var ett projekt där Jörgen Danielson och Bente Mellquist Danielson tillsammans med föreningen Talô Mâlungsmål och Leader Dalälvarna, arbetade fram en film och en bok om det tusenåriga hantverk som förekommit i kvarnstensbrottet i Östra Utsjö Malung.


Bok med film blev klar till julen 2011. Boken och filmen har tagit tre år att slutföra då projektet hela tiden har växt i och med att nya rön har uppkommit med resans gång. Det har varit en omtumlande resa att jaga kvarnstenar från Malung. Kvarnstenar som återfunnits i arkeologiska kulturlager runt om i Sverige, främst kring Mälardalen. Hanverket att hugga ut kvarnsten ur sten och berg har uppenbarligen varit en stor handelsvara från Malung och Östra Utsjö kvarnstensbrott, en handelsvara och ett bakomliggande hantverk som ända sedan vikingatiden (700-talet) varit aktuellt i området.


Denna bok och film ligger till grund för utbildningsmaterial/film för guider, guideutbildning, museét/aktivitetscentrets verksamhet och undervisningen om lokalhistoria i skolorna. Det torde också kunna få betydelse i utvecklingen av turistpaket och events.


Boken "Jakten på de försvunna stenarna" finns att köpa på Malungs bokhandel, Bokus och Bokia.Quarnstensgrufvans vänner är en ideell förening i Malung som vill sprida historien och kunskapen om kvarnstenshantverket. 

KONTAKT


Adress: Porfyrvägen 3, 782 34 Malung

E-post: bente@delta.se

Telefon: 070-207 88 28

KVARNSTENSBROTTET


Strax söder om Malung återfinns ett av Nordeuropas största kvarnstensbrott. Gör ett besök! 

ÖVERSIKT


Hem

Om oss

Kontakt

© Copyright. All Rights Reserved.